Kongestivna srčana bolest

Doktori Schneider i Kaplan odgovaraju na pitanja o kongestivnom zatajenju srca (srčana insuficijencija).

P: Može li se srčana bolest spriječiti? Primjerice, da li je moguće promijeniti tijek ozbiljnih srčanih problema poput kongestivnog zatajenja srca?
odgovor

Dr. Schneider:Kongestivna zatajenje srca ili srčana insuficijencija krajnja je posljedica mnogih srčanih bolesti, poput koronarne ili bolesti srca izazvane hipertenzijom. U Sjedinjenim Državama ona ubija 300.000 ljudi godišnje i kroz petogodišnje razdoblje umire 50% bolesnika.

Kongestivnu srčano zatajenje vrlo je teško liječiti medikamentima ili čak kirurškim zahvatom. Međutim, tehnika transcendentalne meditacije, primjenjena na Pensilvanijskom sveučilištu (University of Pennsylvania), pokazala je da su osobe , koje su uz konvencionalni medicinski tretman za srčane insuficijencije, još prakticirale i dvaput dnevno TM-tehniku, doživjele značajnije poboljšanje. Ono se odnosilo na bolji funkcionalni kapacitet u 6-minutnom testu opterećenja (hodanje na pomičnoj traci – op.prev.) u usporedbi s kontrolnim, samo zdravstnevo educiranim ispitanicima. Srodna znanstvena istraživanja

P: Da li program transcendentalne meditacije pomaže u liječenju depresija srčanih bolesnika?
odgovor

Dr. Schneider: Da. U studiji o kojoj smo upravo govorili, isti su ispitanici pokazali poboljšanje kakvoće i duševnoga zdravlja, paralelno s poboljšanjem fizičkog kapaciteta srca, kako je to pokazalo klinički značajno smanjenje depresije u praktikanata TM-a uspoređenih s kontrolama.

To pokazuje da je dodavanje učinkovitog programa za duh i tijelo uobičajenom medicinskom programu liječenje posljedovalo značajnim poboljšanjima i fizičkog i duševnog zdravlja u bolesnika sa srčanom insuficijencijom. Ovo je značajno medicinsko otkriće, koje je lako i naširoko primjenjivo. Srodna znanstvena istraživanja

P: Može li netko s već oslabljenim srcem, tko boluje od kongestivne srčane insuficijencije imati koristi od prakse TM tehnike?
odgovor

Dr. Kaplan: Nedavna studija objavljena u Etnicitet i bolest (Ethnicity and Disease) dokumentirala je poboljšanje parametara kongestivne srčane insuficijencije, uključujući porast kapaciteta za vježbanje, nakon samo 3 mjeseca redovne prakse TM-a. Srodna znanstvena istraživanja

Naši medicinski stručnjaci

Robert Schneider, M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R. Nacionalni institut za zdravlje (National Institutes of Health - NIH) ga je, za njegova pionirska istraživanja u pristupima liječenja srčanih bolesti prirodnim metodama, nagradio s preko 20 milijuna dolara. Dr. Schneider autor je 'Cjelovitog srčanog zdravlja' (Total Heart Health) i 100 medicinskih istraživačkih članaka. Opisan je u preko 1.000 medijskih prikaza, uključujući CNN Headlines News, New York Times i magazin Time.

Dr.Sci. Gary P. Kaplan, dr.med. neurolog je i izvanredni profesor kliničke neurologije na Njujorškom medicinskom fakultetu (New York University School of Medicine). Nagrađen je i nagradom 'Albert H. Douglas' Društva medicinara Države New York (Medical Society of the State of New York) za iznimna postignuća kao kliničkog pedagoga zainteresiranog za unaprijeđenje i poboljšanje obrazovanja liječnika.