Kolesterol

Doktori Kaplan, Molina, i Schneider odgovaraju na pitanja o visokom kolesterolu.

P: Može li TM tehnika pomoći kontrolirati krvni šećer i kolesterol? Što je sa težinom?
odgovor

Dr. Kaplan:Postoje dokazi iz dobro dokumentiranih znanstvenih studija objavljenih u Arhivima interne medicine (Archives of Internal Medicine) iz 2006. da TM tehnika može reducirati komponente "metaboličkog sindroma", koji je glavni uzrok slaboga zdravlja i prerane smrti. Bolesnici s tim sindromom redovito su prekomjerne težine, s povišenim tlakom, šećerom i trigliceridima, sniženim HDL-om, tj. (dobrim) kolesterolom.Srodna znanstvena istraživanja

P: Može li program transcendentalne meditacije sniziti kolesterol?
odgovor

Dr. Molina: U studiji objavljenom u Časopisu izraelske medicinske udruge (Journal of Israeli Medical Association), istraživači su izvjestili o značajnom padu ukupnog kolesterola u ljudi koji vježbaju TM tehniku. Odgovor je, dakle: 'da', TM tehnika učinkovita je u snižavanju ukupnog kolesterola.

Danas se većinom naglašava važnost snižavanja kolesterola, pa stoga na TV-u čujete brojne oglase za kolesterol. No, moramo se podsjetiti da je zapravo visoki krvni tlak najvažniji rizik i za infarkt i koronarnu srčanu bolest. Istraživanja bez iznimke pokazuju pad krvnoga tlaka u praktikanata TM tehnike. Zato ne smijemo podcijeniti važnost snižavanja krvnoga tlaka, bilo uz normalan ili povišen kolesterol. Srodna znanstvena istraživanja

P: Već sam nekoliko godina na terapiji statinima. Mogu li se skinuti s njih uz pomoć vježbanja TM tehnike?
odgovor

Dr. Schneider:To je moguće. Više je studija pokazalo smanjenje serumskoga kolesterola kao rezultat vježbanja TM-a. Kao i u drugim bolestima, preporuča se slijediti savjete vašeg liječnika ili davatelja medicinske usluge prije mijenjanja ili propisivanja medikamenata ili drugih oblika terapije.

Dr. Molina: Može. Više je studija dokazalo povezanost TM-a i pada kolesterola, no, nikad nije provedena velika studija usporedbe sa statinom. Zato, za ljude koji trebaju statin, za nekog tko je prebolio srčani udar, ja ne bih koristio TM umjesto statina. U tim bih slučajevima preporučio TM uz statin, ne i kao zamjenu. Ipak, tehnika transcendentalne meditacije toliko je moćna da, zapravo, može biti učinkovitija od statina. Samo što još nemamo potvrdu tih podataka.Srodna znanstvena istraživanja

Naši medicinski stručnjaci

Dr.Sci. Gary P. Kaplan, dr.med. je neurolog i izvanredni profesor kliničke neurologije na Njujorškom medicinskom fakultetu (New York University School of Medicine). Nagrađen je i nagradom 'Albert H. Douglas' Društva medicinara Države New York (Medical Society of the State of New York) za iznimna postignuća kao kliničkog pedagoga zainteresiranog za unapređenje i poboljšanje obrazovanja liječnika.

César Molina, M.D., F.A.C.C. ravnatelj je Južnoazijskog zdravstvenog centra (South Asian Heart Center) u Bolnici El Camino u Mountain View, Kalifornija. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Yale u Kaliforniji i član Američkog kardiološkog fakulteta (Yale University School of Medicine and American College of Cardiology). Dr. Molina nedavno je gostovao na internacionalnom izdanju CNN-a u raspravi o dobrobitima dijete i vježbanja u prevenciji koronarne srčane bolesti.

Robert Schneider, M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R. Nacionalni institut za zdravlje (National Institutes of Health - NIH) ga je, za njegova pionirska istraživanja u prirodnnim pristupima liječenja srčanih bolesti, nagradio s preko 20 milijuna dolara. Dr. Schneider autor je 'Cjelovitog srčanog zdravlja' (Total Heart Health) i 100 medicinskih istraživačkih članaka. Prikazan je u preko 1.000 medijskih prikaza, uključujući CNN Headlines News, New York Times i Time magazine.