Menopauza

Dr. Lonsdorf odgovara na pitanja o simptomima menopauze i dobrobitima transcendentalne meditacije.

P: Pročitala sam da je hormonska nadomjesna terapija (HRT) opasna i može izazvati rak. Ja patim od nesanice, tjeskobe i noćnog znojenja. Može li mi tehnika transcendentalne meditacije pomoći?
odgovor

Dr. Lonsdorf: Dok je hormonska terapija (HT) učinkovita u olakšavanju simptoma menopauze kao što su vaši, dokazano je da povećava rizik od raka dojke, krvnih ugrušaka, moždanog udara i srčanog udara kod starijih žena. Dakle, ona se danas koristi kao "zadnja opcija", kada simptomi postanu nepodnošljivi, a sve druge sigurne mogućnosti nisu smanjile simptome. Naime, istraživanje je tako kompletno da je pobilo ideju o tome da tijelo treba zamjenu reproduktivnih hormona nakon menopauze, stoga je termin "hormonska nadomjesna terapija" (HNT) promijenjen u hormonska terapija (HT), što ukazuje da hormoni koji prirodno opadaju s godinama ne trebaju "zamjenu", ali može se koristiti kao medicinska terapija, ako je potrebna.

Čak biološki identična hormonska terapija, koja slovi kao "sigurna" hormonska alternativa, još nije dovoljno istražena i vjerojatno nosi slične rizike. Srećom, većini se žena u menopauzi može pomoći sigurnijim, prirodnim pristupima u smanjivanju simptoma.

Budući da je stres okidač za uobičajene simptome menopauze kao što su navale vrućine i problemi sa spavanjem, najbolji pristup je pomoći tijelu da se nosi sa stresom i oslobodi ga se. Dokazano je da program transcendentalne meditacije smanjuje tjeskobu dvostruko učinkovitije nego druge tehnike opuštanja i meditacije, te je vrlo učinkovit u smanjenju stresa, kao jednog od uzročnika simptoma menopauze. Pokazalo se da prakticiranje tehnike transcendentalne meditacije, dva puta dnevno po 20 minuta smanjuje razinu kortizola (hormona stresa), smanjuje stres, poboljšava san i podiže raspoloženje. Neki istraživači tvrde da suzbijanje viška proizvodnje kortizola također može poboljšati tjelesnu proizvodnju korisnih reproduktivnih hormona poput progesterona.

Osim toga, istraživanja su pokazala da tehnika transcendentalne meditacije smanjuje rizik od srčanog udara kod žena u post-menopauzi, a smanjuje i metabolički sindrom koji je prvi pokazatelj dijabetesa. Tehnika transcendentalne meditacije pomaže u ublažavanju promjena raspoloženja i simptoma menopauze kod mnogih mojih pacijenata u srednjim godinama, i ublažava poteškoće tog prijelaznlog razdoblja, koje može biti vrlo teško na različite načine. Zbog svih tih razloga, ja svakako preporučujem tehniku transcendentalne meditacije kao dio sveobuhvatnog pristupa u kontroliranju simptoma menopauze.

P: Stalno se osjećamo umorno. Između mog posla i obitelji nemam vremena za sebe. Čak i ako bi mi tehnika transcendentalne meditacija mogla pomoći, kako da je uklopim u svoj dan?
odgovor

Dr. Lonsdorf: Kad smo umorni, ne mislimo jasno, rastrojeni smo i stoga nam treba više vremena da obavimo svakodnevne poslove. Također često ostajemo do kasno budni pokušavajući završiti ono što nismo uspjeli tijekom dana uslijed naše neučinkovitosti. Sve to završi u začaranom krugu umora, nedostatku odmora, previše aktivnosti, i još više umora. Ako 20 minuta TM-a, dva puta dnevno, može razbiti taj začarani krug, onda se to isplati i na kraju će stvoriti više vremena nego što je potrebno.

Tehnika transcendentalne meditacije dokazano daje duboko stanje odmora koje osvježava i um i tijelo. To rezultira kvalitetnijim snom, povećanjem učinkovitosti na poslu, većom kreativnošću i inteligencijom, kao i smanjenjem anksioznosti koja je dodatni uzrok smanjenja energije.

Mnogi od mojih pacijenata su izvijestili da, od kada su dodali tehniku ranscendentalne meditacije svojoj dnevnoj rutini, imaju veću jasnoću uma i to im pomaže da učine više u manje vremena. Većina ljudi se opušta 15-20 minuta povremeno tijekom dana uz vijesti ili časopis, razgovor ili na neke druge načine, pokušavajući se motivirati za rad. Program transcendentalne meditacije je vrijeme koje posvetimo našem "ja", našem mirnom, blaženom sebstvu, koje je izvor naše kreativnosti i energije. Kada izađemo iz meditacije, naš um je mirniji i jasniji, stoga smo u jutarnjim satima spremni uroniti u posao, a navečer smo svježiji i potpunije uživamo u svojoj obitelj. Ako ste kao većina mojih pacijenata, uvidjet ćete da je vrijeme koje ste uložili u TM korisno uloženo vrijeme, a vi i vaši najmiliji će uživati u vama, vama koji ste sretniji i pod manjim stresom!

P: Je li važnije meditirati ili vježbati za dobro zdravlje?
odgovor

Dr. Lonsdorf: Zdravlje je rezultat ravnoteže života. Uravnoteženi odmor i aktivnost su potrebni i podržavaju jedni druge. Pokazalo se da tehnika transcendentalna meditacije i vježbanje smanjuju anksioznost, opasnost od srčanog i moždanog udara, visoki krvni tlak, metabolički sindrom, kao smrtnost od raka. Oboje imaju koristi za um, tijelo i zdravlje, ali jedno duboko odmara i opušta tijelo, dok drugo jača i okrepljuje tijelo.

Tehnika transcendentalne meditacije je nešto najosnovnije što može oživjeti svijest, koja je u osnovi svega. Istraživanja pokazuju da prakticiranje ove jednostavne tehnike poboljšava međuljudske odnose, mentalnu usredotočenost, emocionalno zdravlje, zadovoljstvo poslom i cjelokupno zdravlje. Razvojem svijesti oživljavamo cjelovit način razvoja ravnoteže u svakom području života.

Bolje je izabrati oboje, za duži život i dobro zdravlje. A ako netko ne prakticira niti jedno u ovom trenutku, savjetujem da započne s tehnikom transcendentalne meditacije. Ona će pridonijeti jasnoći uma i kreativnosti, a to će rezultirati stvaranjem prostora za vježbanje.

Medicinski vještak

Doktorica medicine Nancy Lonsdorf, diplomirala je na Sveučilištu Johns Hopkins University School of Medicine. Ona je nacionalno priznati stručnjak za zdravstvene probleme žena i u liječenju prirodnim pristupom. Autor je knjige The Ageless Woman: Prirodno zdravlje i ljjepota nakon četrdesete, koja je često promovirana u nacionalnim medijima, uključujući i National Public Radio, CNN i The Phil Donahue Show.