Pušenje

Doktori Krag i Schneider odgovaraju na pitanja kako prestati pušiti.

P: Jedan od glavnih rizičnih faktora za srčane bolesti je pušenje. Može li tehnika transcendentalne meditacije pomoći ljudima da prestanu pušiti?
odgovor

Dr. Schneider: Pušenje je uistinu glavna opasnost za nastanak bolesti srca, raka pluća i mnogih drugih faktora, koji povećavaju smrtnost, bolesti i invaliditet. U stvari, danas se u Sjedinjenim Državama, prema vodećem glasnogovorniku za Javno zdravlje Vlade SAD-a (Surgeon General iz 'Office of the Surgeon General' – OSG, - op.prev.) pušenje drži glavnim uzrokom smrtnosti.

Liječnicima je teško postići da bolesnici prestanu pušiti. Međutim, pokazalo se da TM program može vrlo učinkovito pomoći ljudima u odvikavanju od pušenja.

U meta-analizi, tj. studiji koja objedinjuje sva raspoloživa istraživanja o prestanku pušenja objavljenih u Alcohol Treatment Quarterly ('Liječenje ovisnosti o alkoholu', - časopis koji se publicira kvartalno, op.prev.) i 'Journal of Health Promotion' (Časopis za unaprjeđenje zdravlja, -po.prev.) pokazano je da je transcendentalna meditacija dvostruko učinkovitija od drugih oblika liječenje, uključujući farmakoterapiju, savjetovanja i kitove samo-pomoći. Ovo je utoliko značajnije, jer danas puši 25-30% populacije.

P: Da li ću se, ako naučim TM, ipak i dalje mučiti s prestankom pušenja?
odgovor

Dr. Krag: Ne očekujte da će vam instruktor u TM ikada dati uputu kako prestati pušiti. Oni podučavaju tehniku transcendentalne meditacije. Međutim, ako redovito vežbate TM, zaista očekujem da će vam želja za cigaretom spontano padati. Samo redovito meditirajte i promatrajte što će se dešavati. Predviđam da ćete biti ugodno iznenađeni.

P: Rado popijem dvije šalice crne kave ujutro. Moram li to prekinuti da bih naučio TM?
odgovor

Dr. Krag: Ne, no preporučio bih da s tim kavama pričekate dok ne završite s jutarnjom meditacijom. S vremenom ćete uočiti da ju 'trebate' ili želite sve manje, ne samo glede jutarnje, već i pijenja kave tijekom dana.

Naši medicinski stručnjaci

Dr. James Krag, član je Američkog udruženja psihijatara, predsjednik Društva psihijatara države Virginia (Psychiatric Society of Virginia), prethodno predsjednik Udruge psihijatara države Virginia (Virginia Association of Community Psychiatrists) tijekom 4 godine.

Robert Schneider, M.D., F.A.C.C., F.A.B.M.R. Nacionalni institut za zdravlje (National Institutes of Health - NIH) ga je, za njegova pionirska istraživanja u prirodnnim pristupima liječenja srčanih bolesti, nagradio s preko 20 milijuna dolara. Dr. Schneider autor je "Cjelovitog srčanog zdravlja" (Total Heart Health) i 100 medicinskih istraživačkih članaka. Prikazan je u preko 1.000 medijskih prikaza, uključujući CNN Headlines News, New York Times i magazin Time.