Nesanica

Dr. Krag i Grosswald odgovoraju na pitanja o smanjenju nesanice.

P: Sklon sam buđenju usred noći. Ponekad se znojim ili se osjećam vrlo uznemireno. Hoće li mi prakticiranje tehnike transcendentalne meditacije pomoći da spavam cijelu noć?
odgovor

Dr. Krag: Postoje mnogi razlozi za nesanicu, ali najčešći uzroci su anksioznost i stres. Naravno, moguće je da neki praktikanti tehnike transcendentalne meditacije imaju ponekad problema sa nesanicom. Međutim, budući da TM tehnika pomaže u smanjivanju stresa, većini ljudi koji nauče program transcendentalne meditacije s vremenom nesanica postaje sve manji i manji problem.

P: Čim sjednem na stolac i zatvorim oči, odmah zaspim. Koje će mi dobrobiti donijeti transcendentalna meditacija?
odgovor

Dr. Krag: To je jednostavno pokazatelj da vam je odmor neophodan i vjerojatno ste kronično neispavani. Tehnika transcendentalne meditacije pruža duboki odmor i s vremenom će vam pomoći u nadoknadi sna koje vaše tijelo traži, te ćete se osjećati bistrije i imati više energije tijekom dana.

P: Što je sa stresom uslijed nedostatka sna? Ja gotovo nikad ne spavam dobro tijekom noći. Da li tehnika transcendentalne meditacije u tome pomaže?
odgovor

Dr. Grosswald: Zanimljivo je da ste to pitali, jer istraživanja ukazuju na to da Amerikanci imaju najveći nedostatak sna na svijetu. Stres uslijed nespavanja se akumulira tijekom vremena.

Čak i ako, s vremena na vrijeme, spavate normalnim snom, taj san nije u mogućnosti osloboditi vas nakupljenog stresa kojeg ste skupili uslijed napetosti svakodnevnog života; taj san može samo nadoknaditi odmor od prethodnog dana. Dakle, umor i stres se nagomilavaju. Čak i kada odete na godišnji odmor, osjećaj odmorenosti ne traje jako dugo nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu života. Zato svatko treba dodatan način da se oslobodi nakupljenog umora i stresa svakodnevnog života, koje se povećao uslijed neispavanosti.

Redovno prakticiranje tehnike transcendentalne meditacije omogućuje vam da se oslobodite nakupljenog stresa. Istraživanja pokazuju da redovita praksa transcendentalne meditacije poboljšava zdravlje, donoseći i psihološke dobrobiti. Istraživači procjenjuju da je 70 - 90 posto bolesti povezano sa stresom, pa ako imate mehanizam za smanjenje stresa, to ujedno poboljšava vaše cjelokupno zdravlje i sve aspekte vašeg života.

Znanstvena istraživanja

Depresija, anksioznost i nesanica

 

Medicinski stručnjaci

James Krag, liječnik medicine je suradnik u American Psychiatric Association, predsjednik Psychiatric Society of Virginia, i bivši predsjednik Virginia Association of Community Psychiatrists tijekom četiri godine. Trenutno je medicinski direktor Liberty Point, u programu boravišnog liječenja za adolescente s psihičkim problemima.

Dr. Sarina Grosswald je stručnjak za kognitivna učenja. Nedavno je provela istraživanje o učincima programa transcendentalne meditacije na djecu s teškoćama u učenju jezika. Dr. Grosswald i njezin rad opsežno su predstavljeni u nacionalnim medijima, uključujući i PBS-a i ABC News.